Popboks o Festivalu horora

Pod nazivom "Strahom protiv straha u Ribarskoj Banji", portal "Popboks" detaljno izvestava o predstojecim danima srpskog horora. Prenosimo veci deo teksta.



U okviru festivala koji se održava pod sloganom "Strahom protiv straha", biće održane revije dokumentarnih i igranih filmova, zatim pozorišni performansi, okrugli sto na temu "Strah i horor u verovanjima, folkloru, literaturi i na filmu" (3. septembar), književne i tematske večeri.

U subotu, 4. septembra, biće održano prvo tematsko veče posvećeno reditelju Đorđu Kadijeviću, autoru filmova Leptirica, Sveto mesto, Devičanska svirka i Štićenik. Kadijeviću će ovom prilikom biti dodeljena i festivalska nagrada za doprinos razvoju poetske fantastike i horora kao žanra u domaćoj kinematografiji.

Naredno festivalsko veče, u nedelju, 5. septembra, biće posvećeno Mladenu Đorđeviću, reditelju filma Život i smrt porno bande, sa posebnim osvrtom na njegove studentske horor filmove (Glad i Živi mrtvaci - koji će biti prikazani), dok Nenad Bekvalac priprema festivalsko izdanje Šok koridora uživo.

Tokom festivala biće prikazivani i dokumentarni filmovi iz serijala Misterije Srbije.

Organizatori festivala najavili su da će biti raspisan konkurs za kratke horor filmove (uključujući i filmove napravljene amaterskim i kamerama foto aparata).
“Autori, takođe, mogu slati i scenarije, horor priče i stripove... Najbolji radovi biće, naravno, nagrađeni i prikazani na sledećem festivalu”, uputili su poziv organizatori festivala.

U saradnji sa regionalnim nedeljnikom Grad iz Kruševca, Festival je objavio knjigu Priče iz vodenice, koja obuhvata najbolje radove sa međunarodnog konkursa na koji je pristiglo više stotina priča, a knjigu je ilustrovao Goran Ćeličanin, inače dobitnik nagrade za karikaturu Pjer.

Organizator festivala je Ribarska Banja, u saradnji sa nedeljnim listom Grad iz Kruševca i podršku Kruševačkog pozorišta, RTS-a, BS grupe, Centra mladih, Narodnog muzeja.

Нема коментара:

Постави коментар