Završen Nulti festival srpskog horora

Završen je Nulti festival srpskog horora, koji je u Ribarskoj Banji trajao od 3. do 5. septembra * Reditelju Đorđu Kadijeviću dodeljena "Leptirica", nagrada za doprinos razvoju poetske fantastike i horora kao žanra * Prve večeri horor performans Kruševačkog pozorišta u ambijentu autentične vodenice u Srndalju i okrugli sto na kome se govorilo o fenomenu straha i hororu na filmu i u literaturi * Veče Mladena Đorđevića, Šok koridor uživo Nenada Bekvalca, devet dokumentaraca, kratki, TV i igrani filmovi...

- Jovan Dučić je jednom prilikom rekao kako je čovek najstrašljiviji stvor na svetu - boji se čak i insekata. I upravo je jedan insekat, možda tek malo veći od ostalih, postao zaštitni znak srpskog horora. Leptirica! Vešto izvučena iz duboke riznice srpskog arhetipa, živopisne narodne tradicije i njene nadogradnje u vidu književne klasike, Leptirica je na ekranu, i to televizijskom na kome nas je prvi put preplašila još daleke 1973. godine, postala svojevrstan sociološko-psihološki fenomen, simbol srpskog horora i ideal za sve potonje autore koji su istraživali granice žanra i njegovo preslojavanje, u ovom slučaju na poetsku fantastiku, sa kojom Djordje Kadijević tako voli da korenspondira - rekao je Slavoljub Marković na početku večeri pozvećene reditelju i istoričaru umetnosti, koji je dobio prvu Leptiricu, nagradu festivala, koju je dobitniku uručio predsednik Organizacionog odbora festivala i direktor Ribarske Banje dr Branislav Katančević.

Kadijević je ovo priznanje ocenio kao najteži ispit koji je njegov film položio i izrazio nadu da će ova manifestacija postati internacionalna.
- Dobro je što se ovakav festival nalazi izvan takozvanog velikog centra. To je fenomen sličan onome što se događa u svetu. Ono što je nama neophodno u ovom trenutku i budućnosti je da inicijative poput ove opstanu, jer su one ozbiljno ugrožene objektivnom sceneristikom događanja postojećeg - rekao je Kadijević.
Tokom večeri prikazani su Kadijevićevi filmovi "Leptirica", "Štićenik" i "Sveto mesto", a razgovor sa autorom vodio je Dejan Ognjanović.
Tokom dana, emitovani su i dokumenatrni filmovi o vlaškoj magiji, vilama i zmajevima.

Prethodno, prvo veče festivala, obeležio je okrugli sto nazvan
"Strahom protiv straha" - na kome se sa gostima govorilo o fenomenu straha i hororu kao žanru, uz projekciju mini filma "Vampiri u Srbiji". Učesnici okruglog stola su bili scenarist i reditelj Mladen Đorđević, teoretičar horora i pisac Dejan Ognjanović, prof. dr Milivore R. Jovanović, ilustrator Goran Ćeličanin, istoričar Goran Vasić, pisac Miljan Marković, publicista Dušan Cicvara, sveštenik Dragić Ilić i Slavoljub Marković, koji je vodio razgovor. Tokom večeri prikazani su i dokumentarci "Da li je moguće", "Ovaj i onaj svet" i "Družina Save Savanovića".

Poslednji festivalski dan započeo je dokumentarnim filmovima o Kremanskom proročanstvu, a nastavljen Šok koridorom koji je Nenad Bekvalac posvetio preseku horor produkcije, sugestivno predočavajući šta su sve domaće filmadžije mogle da urade u ovom žanru a prepustile su stranim kolegama. Koridor je bio ispunjen sjajno odabranim kadrovima koje je Bekvalac komentarisao na lucidan način, uspevši da za relativno kratko vreme posetioce uvede u logiku žanra i minuciozno je secira, ostavivši gledaocima da promisle o odgledanom i strah sagledaju ne samo kao filmski fenomen...

Veče sa Mladenom Đorđevičem donelo je inspirativan razgovor koji su sa ovim rediteljem vodili Dejan Ognjanović i Dušan Cicvara, a posetioci su mogli da ogledaju i rane horor radove ovog autora "Glad" i "Žive mrtvace". Poslednja festivalska projekcija bio je film "Zona mrtvih" Milana Konjevića i Milana Todorovića. Jedino što je nedostajal bila je veća poseta, ali više publike organizatori, svakako, očekuju već dogodine, kada bi Festival trebao da nastavi svoj život i dobije razne nove sadržaje...

Нема коментара:

Постави коментар