Nulti festival srpskog horora u Ribarskoj Banji

Prvog vikenda u septembru (3-5.), Ribarska Banja kod Kruševca domaćin je Nultog festivala srpskog horora, koji se održava pod sloganom "Strahom protiv straha". Ispuniće ga filmovi, pozorišni performans, okrugli sto na kome će se govoriti o strahu i hororu u verovanjima, folkloru, literaturi i na filmu (petak 3. septembar u vodenici u Srndalju od 20,00 sati), tematske večeri.

Prvo takvo veče (subota, 4. septembar) biće posvećeno Đorđu Kadijeviću, autoru kultne "Leptirice" (ali i horora "Sveto mesto", "Devičanska svirka", "Štićenik") kome će biti dodeljena i festivalska nagrada za doprinos razvoju poetske fantastike i horora kao žanra u domaćoj kinematografiji.


Sledeće (nedelja, 5. septembar) je posvećeno Mladenu Đorđeviću, autoru hvaljenog i i šokantnog "Života i smrti porno bande", ali s posebnim osvrtom na njegove studentske horor filmove ("Glad" i "Živi mrtvaci" - koji će biti prikazani), dok Nenad Bekvalac priprema festivalsko izdanje Šok koridora uživo.


Tokom festivala biće prikazivani i dokumentarni filmovi iz serijala "Misterije Srbije". Posetioci Festivala bice u prilici da vide filmove o "Ovom i onom svetu", Kremanskom prorocanstvu, magiji istocne Srbije, vilama i zmajevima... Prve veceri bice prikazani i dokumentarni filmovi o vampirima u Srbiji i "Price iz vodenice".

Festival će raspisati i konkurs za kratke horor filmove, čiji autori neće morati da budu opterećeni tehnologijom njihove izrade - to mogu biti i filmovi napravljeni amaterskim i kamerama foto aparata. Autori, takodje, mogu slati i scenarije, horor priče i stripove... Najbolji radovi biće, naravno, nagradjeni i prikazani na sledećem festivalu.



Organizator festivala je Ribarska Banja, u saradnji sa nedeljnim listom Grad iz Kruševca i podršku Kruševačkog pozorišta, RTS-a, BS grupe, Centra mladih, Narodnog muzeja.

Festival bi od sledece, 2011. godine, trebao da postane redovan i vec narednog leta ocekuje se njegovo celonedeljno trajanje, uz brojne programe medju kojima je i Retrospektiva srpskog horora.
Priče iz vodenice - Već je objavljena i knjiga "Priče iz vodenice", na čijim su se stranama našli najbolji radovi sa medjunarodnog konkursa na koji je pristiglo više stotine priča. Knjigu je ilustrovao Goran Ćeličanin, dobitnik prestižne nagrade za karikaturu Pjer, a njena promocija pretvorena je u scenski performans Kruševačkog pozorišta, kakav predstoji i u petak, 3. septembra u Srndalju.

Нема коментара:

Постави коментар